www.cocoo.se - Massor av trendiga halsband, armband, örhängen, ringar och klockor!
Cocoo.se - Massor av trendiga smycken, klockor, ringar, örhängen, halsband och armband! investerasmart.blogg.se - Gör en budget och spar pengar

Gör en budget och spar pengar

Oavsett om du tjänar mycket eller lite lönar det sig att ha en bra kontroll över ekonomin. Du kan då planera i förväg och det blir lättare att hitta balansen mellan inkomster och utgifter.

Att använda kort när du handlar är också ett sätt att få bättre koll utan någon större arbetsinsats, eftersom du regelbundet får skriftliga sammanställningar över dina köp.
 
Innan du börjar med din budget måste du skilja på fasta och rörliga utgifter.

Fasta utgifter är sådana som du brukar få räkningar på. Det kan vara hyra, lån, medlemsavgift, telefon, försäkring, dagisavgift, bilskatt med mera. Det är ofta ganska lätt att veta hur stora de brukar bli.

Rörliga utgifter är resten: mat, kläder, bensin, nöjen, hårklippning, tvättmedel, cigaretter etc. Att beräkna hur stora de blir på ett år kan vara betydligt svårare.
 
Skriv upp dina fasta utgifter månadsvis ett år framåt. Utgå gärna från förra årets räkningar. Summera utgifterna per månad och år. Detta är grunden både för att styra och följa upp din ekonomi.
 
Din egen budget kan bara du själv göra. Men jag ska ge er några tips.
 
Sätt en budget och följ den till exempel om du har mat för 3000:- i din budget då följer du den. Kompromissa aldrig utan se till att du även har oväntade utgifter räknade i din budget. 

I min egen budget har jag två typer av sparande ett sparande som jag enbart sparar, sen ett sparande till resor och annat kul.

Helst ska du få in 10% av din inkomst till ett sparkonto, men har du mindre inkomst kanske du bara kan spara 5% av din lön. Anpassa ditt sparande efter dina inkomster men se till att verkligen få med sparande i din budget det lönar sig i längden.

 

Kommentarer
Postat av: Johanna

Åh vilken bra bloggidé! Denna ska jag följa med på, här kan man ju lära massor! Jag är mycket för det att planlägga min konsumtion och att ha översikt över utgifterna. Här hemma går 60% av inkomsterna till fasta kostnader och gemensam konsumtion (ex mat). Det ger bra översikt och funkar sjukt bra för oss :)

Svar: Bra att ni hittat ett sätt som fungerar för er :)
Tommy

2014-12-10 @ 17:14:34
URL: http://johannaarntzen.se/
Postat av: K- S

Bra blogg! Som student uppskattas verkligen tips som dessa. Keep it going! :)

2014-12-19 @ 14:32:25
URL: http://dinkelhoppare.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: